A Beszélj Gátlások Nélkül® Online Nyelviskola régi blogja

Beszélj Gátlások Nélkül®

Beszélj Gátlások Nélkül®

A cél akár a Plútó is lehet. Eléred?

2015. július 20. - tóth edina

"Elhatároztuk, hogy felmegyünk a Holdra, és megteszünk egyéb dolgokat is még ebben az évtizedben - csakhogy nem azért, mert könnyűek, hanem mert nehéz megtenni őket. Mert ez a cél arra szolgál, hogy megszervezzük és mérlegre tegyük energiáink és képességeink legjavát."

Ezeket a szavakat John F. Kennedy amerikai elnök mondta a Holdra szállás terve kapcsán. A pillanatot már nem élhette meg.

Mit mondana és érezne most, mit jelentene számára, hogy a New Horizons űrszonda elérte a Plútót és képeket küld róla?plutoblog.png

A szerkezetről és a küldetéséről szóló tervek már 1977-ben megszülettek. 2006 január 19-én indult útnak, és 2015 július 14-én érte el a Plútót, majd haladt tovább a Kuiper-öv felé.

Több, mint három évtized álma ebben a néhány fotóban. 

A cél mérlegre tette a tervezők energiáinak és képességeinek legjavát. Számtalanszor vetették el és élesztették újra a projektet, hol technikai kihívások, hol pénzhiány miatt.

A csillagászokból és a mérnökökből álló csapat hogyan vészelte át ezeket az időszakokat? Milyen érzés volt, amikor a sokévnyi tervezés után a teszteléskor esetleg leállt a szonda és úgy tűnt mégsem repül ki az űrbe? Mit gondolhattak? 

Több mint három évtized telt el a terv megszületésétől a valósággá válásig. 

Ha nem lenne a csapat életének és küldetésének része ez az álom, ha nem dolgoznának összehangoltan és kitartóan rajta még mindig, szenvedéllyel és lelkesedéssel, ma csupán egy műszaki rajz lenne a New Horizons egy mérnök asztalán. 

Valaki a Holdra szeretne eljutni, más tovább merészkedik, és a Plútó lesz a cél.

Vajon már a legelején képes vagy látni az út végét? 

Elérsz a Holdra vagy a Plútóra?

Rajtad múlik.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idegennyelvicoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr547642322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása