A Beszélj Gátlások Nélkül® Online Nyelviskola régi blogja

Beszélj Gátlások Nélkül®

Beszélj Gátlások Nélkül®

Noam Chomsky születésnapjára

2014. december 08. - tóth edina

Talán 20 éves voltam, amikor a főiskolán először hallottam róla. Már akkor is vonzott a gondolat, hogy mindannyian egyforma nyelvtani-mondattani struktúrákkal a fejünkben jövünk a világra, és pusztán csak környezetünkön, illetve a véletlenen múlik - azon, hogy épp hova születtünk -, hogy melyik nyelvet fogjuk beszélni.

Tegnap ünnepelte 86. születésnapját Noam Chomsky, nyelvész, filozófus, politikai aktivista.chomsky.jpg

A nyelvészetet természettudományos kontextusba helyezte, ezzel al...apjaiban változtatta meg a nyelvészeti, elmefilozófiai és pszichológiai gondolkodást, jelentősen hozzájárult a kognitív tudomány létrejöttéhez.

Chomsky legmeghatározóbb, széles körben is egyik legismertebb és legvitatottabb hipotézise az "univerzális grammatika".
Azt feltételezte, hogy a nyelvtan, azon belül is a mondattan "magja" genetikailag meghatározott, azaz "velünk születik". Két összetevőből áll, a minden nyelvre érvényes nyelvtani elvekből (principles) és a nyelvet meghatározó specifikus paraméterekből (parameters). Emellett úgy vélte, hogy az agyban működik egy autonóm mentális nyelvi rendszer (nyelvi fakultás/modul), mely a nyelvi működéseket - a megértést és beszédprodukciót, az aktív nyelvhasználatot - függetlenül szabályozza.

Ezeket a hipotéziseket kutatások sorával próbálják cáfolni illetve bizonyítani, többek között idegtudományos módszerekkel is igyekeznek választ találni a kutatók arra, hogy valóban létezik-e egy autonóm nyelvi rendszer és ha igen, akkor mely idegrendszeri struktúrákat használja. Könnyen elképzelhető, hogy ez az agykéreg nagyobb területeit érinti, amelyek más szabályozó folyamatokban is párhuzamosan részt vesznek. (a teljesség igénye nélkül: Lukács-Pléh, 2003. Kertész, 2003. Valery-Siegal, 2000)

Chomskynak köszönhetjük azt, ahogyan ma a tudomány a nyelvről és annak elsajátításáról gondolkodik.

Mindemellett nagy hatású politikai gondolkodó és filozófus is, közéleti megszólalásait rendre nagy figyelem kíséri világszerte.

Forrás: Általános pszichológia 3.
Csépe-Győri-Ragó, 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://idegennyelvicoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr527100785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása